Julekake med discard(!)

Okei, nå altså! Jeg har laget julekake på rester av surdeigstarter som jeg før har kasta! Du vet, når du mater starteren så holder det med bittelitt starter som du blander med mel og vann. Resten av starteren har jeg som regel kasta, men forrige uke tenkte jeg som gubben i huset: Vi KASTER ikke mat! 😀 Så da begynte jeg å ta vare på det jeg egentlig skulle kaste, og la det i en boks med lokk i kjøleskapet. Jeg mater Torbjörn hver dag, så det ble litt «discard» på ei uke. Discard betyr kast på norsk, men jeg vet ikke helt hva jeg kan kalle det her…

Dette er også min første, egne oppskrift så jeg er veldig fornøyd over at resultatet ble SÅ bra. Jeg skal aldri kaste starter igjen! 😀

 

JULEKAKE MED DISCARD

128 gr discard

400 gr vann (ca 30 grader)

50 gr sukker

5 gr kardemomme

625 gr siktet speltmel

60 gr mykt meierismør

1 egg

125 gr rosiner

5 gr salt

Rør ut discarden i vann. Tilsett alt unntatt salt og rosiner. Bland alt til det blir en jevn deig. (Den skal være litt bløt). La den hvile 1 time.

Knip inn salt. La den hvile natten over i romtemperatur. Her brukte jeg ikke strekk og brett, da jeg ville ha den mest mulig lik en vanlig julekake. Jeg var usikker på om den ville heve seg noe da jeg brukte discard rett fra kjøleskapet. Det var det ingen fare med.

Jeg helte den ut på et godt melet bord, blandet inn rosiner, og strammet den fint opp før den fikk plass oppi en rund, ildfast form. Smurt selvfølgelig. Den ble stekt på 175 grader, til den nådde 97 grader på steketermometeret. Etter at jeg tok den ut av ovnen, fikk den hvile i 2 timer før jeg MÅTTE se inni og smake. Dette må dere prøve! Den ble helt himmelsk god, smak av kardemomme og rosiner. Ingen sur smak, det er bare konsistensen som blir litt «surdeigete» 😀

Lykke til!

Ønsker dere en strålende dag videre 😀

 

Share on facebook
Facebook

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.