Årets første brød 😍

Årets første brød ble inspirert av ei dame med navn Pamela som er medlem i Surdeig på Facebook. Dette er det første brødet jeg baker uten å først lage en egen surdeig (litt mel, vann og surdeigsstarter). Jeg vet ikke om jeg merker så stor forskjell, men det er rart med det. Jeg begynte med metoden fra boka «Surdeig» og kommer nok til å fortsette med dét 😁.

Det er godt med fint brød, men jeg er veldig glad i litt frø og litt tyggemotstand i brødet jeg spiser. Hun bruker noe som heter hvetegrøpp og det hadde ikke jeg tilgang til i går. Så da fikk jeg samboeren til å vise litt muskler ved å morte helkorn hvete. Dette ble oppskrifta:

  • 305 gr kokende vann
  • 150 mortet helkorn hvete
  • 220 gr surdeigsstarter
  • 330 gr vann
  • 550 gr siktet spelt
  • 100 gr siktet hvetemel
  • 50 gr solsikkefrø
  • 20 gr sesamfrø
  • 30 gr linfrø
  • 20 gr salt

Kok opp vann og bløtlegg helkorn som du har brukt morter på. Avkjøl litt og bland inn resten av vannet. Tilsett starter og alle tørre ingredienser (unntatt saltet).

Bland godt og la deigen hvile i 1 time før du kniper inn salt. La deigen hvile en halvtime før du begynner med strekk og brett i bollen. Dette gjør du 3 ganger til sammen, med 30 minutter mellom hver gang.

Når deigen har hvilt 1-1,5 time etter siste strekk og brett, så velver du deigen ut på et godt melet bord. Del den i 2 og form brødene. La dem hvile i 20 minutter, før du gjør siste forming og oppstramming. Legg de opp ned i melet hevekurv og la de stå ute 1,5 time før du setter dem i kjøleskapet.

Mine sto over natta og jeg stekte dem samtidig. Jeg hadde nemlig en uheldig erfaring med brød nr 2 i jula. Det sto bare 3 dager i kjøleskapet, men det ble nok overhevet. Resultatet ble et surt, flatt og kjedelig brød 🙈 Man lærer så lenge man lever 😁

Men disse brødene ble veldig gode og det er ikke siste gangen de blir bakt her i huset.

Håper dere har hatt en fin jul, tross alt som har skjedd. Tankene går til alle som er berørt av rasulykken i Gjerdrum ❤️

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.